Franciszka Stefczyka 30 20-151 Lublin
tel.
email: biuro.seed@gmail.com
Nazwa kategorii
Walorem roślin strączkowych jest wysoka zawartość białka, niewątpliwie soczewica jest jedną z takich roślin. Soczewica brązowa jedna z 7 odmian roślin strączkowych posiada dużą zawartość potasu, cynku i wapnia. Charakteryzuje się dość intensywnym smakiem. Ziarno soczewicy poddane obróbce termicznej (gotowaniu) nie traci swojego kształtu nie rozpada się. Po tzw. szlifowaniu (oczyszczeniu) ziarna soczewicy brązowej uzyskujemy soczewicę czerwoną.
Średnie wartości odżywcze w 100g | |
Kalorie (wartość energetyczna) | 352 kcal/1474 kJ |
Tłuszcz | 1,06 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,154 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,193 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,526 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,096 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,430 g |
Węglowodany | 63,35 g |
Błonnik pokarmowy | 10,70 g |
Białko | 24,63 g |
Masz pytania