Franciszka Stefczyka 30 20-151 Lublin
tel.
email: biuro.seed@gmail.com
Nazwa kategorii
Ciecierzyca inaczej cieciorka, roślina uprawiana od bardzo dawna, ziarna wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia. Roślina strączkowa bogata w białko w 100g ugotowanej ciecierzycy jest około 8,25 g białka. W kuchni ciecierzyca wykorzystywana do popularnych falafeli czy humusu, czyli w formie pasty do smarowania chleba.
Średnie wartości odżywcze w 100g | |
Kalorie (wartość energetyczna) | 378 kcal/1583 kJ |
Tłuszcz | 6,04 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,603 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 1,377 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,731 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,101 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 2,63 g |
Węglowodany | 62,95 g |
Błonnik pokarmowy | 12,20 g |
Białko | 20,47 g |
Masz pytania